A sme tu znova s výberom toho najzaujímavejšieho, čo sa na našich Slackov objavili a vypestovalo za posledné 4 týždne.

Zdá sa, že s letnou sezónou a slnkom sa zobudili aj internety, pretože zdieľania hodnotných zdrojov máme každým týždňom viac a je ťažšie vybrať tých pár, ktoré sa dostanú do tohto výberu.

1) Vedeli ste, že mravce používajú algoritmy na spoluprácu?

Možno ste to už videli aj na vlastné oči. Mravce dokážu spoločne postaviť z vlastných tiel mosty na prekonanie prekážok. Nový výskum odhaľuje jednoduché pravidlá, ktoré vedú k takému zložitému správaniu skupiny. Dokonca aj bez toho, aby mali lídra alebo kapitána, ktorý by ich celým procesom viedol.

2) Biohacking – realita alebo nafúknutá bublina?

Detailná spoveď človeka, ktorý vyzerá ako z katalógu úspechu, o tom, ako efektívnejší a produktívnejší. Nie sú to len definície a poučky, ale ním osobne odskúšané postupy a koncepty, ktorými si sám prešiel a jeho výsledky dokázali, že to funguje. Každý z nás funguje inak, ale sú pravidlá, ktoré sú rovnaké pre celú spoločnosť.

Pozor! Toto je ozajstný longread. Nájdite si naň aspoň pol hodinu.

3) Netflix má svoj vlastný font – Netflix Sans

Z Netflixu sa rýchlo stala celosvetová značka. S tým prišli aj rôzne komplikácie a starosti. Jednou z nich bolo aj licencovanie Gotham fontov, ktoré Netlifx používal po celom svete. To bol jeden z hlavných dôvodov, prečo sa Netflix spojil so štúdiom Dalton Maag a spoločne vytvorili nový Netflix Sans. Ako vyzerá v praxi si môžete pozrieť priamo na Netflixe, ak ho využívate, alebo v článku.

4) 1 % ľudí dokáže spôsobiť aj 75 % konfliktov

Online platformy dali mnohým ľuďom pocit, že môžu všetko. Vďaka takýmto používateľom sa administrátori stránok a diskusií často zapotia, inak tomu nie je ani v Reddite, najväčšej diskusnej platforme na svete. Dátoví analytici urobili hlbokú štúdiu dát a zistili, že až tri štvrtiny konfliktov a problémov, ktoré musia riešiť pochádza len od 1 percenta používateľov.

5) Sam Altman: Ako na produktivitu

Denne vyjde niekoľko článkov s tipmi, ako pracovať efektívnejšie. Väčšinou sa tipy opakujú a neprinášajú nič nové, maximálne tak clickbaitové titulky. Krátky príspevok na túto tému nedávno pridal aj Sam Altman, prezident pravdepodobne najznámejšieho svetového startup akcelerátora Y Combinator. Jeho článok je naozaj krátky, ale veľmi praktický.

6) Baby -> Theyby

Je možné vychovávať dieťa od narodeniaúplne bez pohlavia? Niektorí rodičia sa snažia vychovávať svoje deti tzv. neutrálne a nechať deťom možnosť vybrať si svoje pohlavie. Znie to neuveriteľne, ale je to tak. Viac o tom, ako to funguje, nájdete v článku, ktorý vyšiel pôvodne v New York Magazine.

7) Palantir vie o vás všetko

Na Slovensku možno Palantir nie je až tak známy. Určite ho poznajú startupoví nadšenci, ale verejnosť až tak nie. Ide o dáta spracujúcu spoločnosť, ktorú založil Peter Thiel, jeden z najúspešnejších podnikateľov dneška. Palantir je ďalšou firmou, ktorá pracuje na dátach, s nimi a o nich a práve tento článok veľmi detailne popisuje, ako sa dajú dáta a informácie monetizovať.

BONUS:

Ďalšie vydanie určite bude. Pravdepodobne znova o mesiac, teda niekedy v druhej polovici mája, dovtedy si môžete čítať tieto odkazy alebo si musíte nájsť vlastné.