Predstavte si, že by sa vám náhodou podarilo vytvoriť web s miliónom používateliek mesačne. Znie to ako nejaký vtip, ale nám sa to naozaj stalo. Príbeh vzniku Modrého koníka poodhalí, ako sme vyrástli z nuly na viac než 1 200 000 používateliek mesačne, bez toho, aby sme sa mu v prvých rokoch poriadne venovali, a čo sme sa vďaka tomu naučili.

Pred 14 rokmi bol jeden z našich spoločníkov na dovolenke v Paríži so svojou priateľkou, ktorú už nebavila vtedajšia práca v korporátním svete. A tak rozmýšľala, čo by mohla robiť. Keďže organizovanie svadieb a vecí okolo nich sa zdalo byť ako dobrý nápad, v decembri 2004 vznikla Mojasvadba.sk, ktorú potom na jar 2005 nasledovalo Beremese.cz.

Oba portály boli graficky a obsahovo celkom podobné tomu, ako vyzerá Modrý koník. Hlavnou funkciou oboch webov boli diskusné fóra a fotoalbumy. Užívatelia pridávali svoje fotky (nielen) zo svadieb a diskutovali spolu o všetkom, čo sa týkalo manželstva, partnerstva, rodičovstva atď.

Ale po čase sa začalo diať niečo zvláštne – témy okolo detí, tehotenstva a východy boli čoraz populárnejšie. A ako diskusie pribúdali, rýchlo sme si uvedomili, že sa stávajú úplne dominantnými.

 „Dočerta, čo s tým budeme robiť? Máme web o svadbách a diskusné fórum je plné otázok o deťoch. Nemali by sme to nejako lepšie oddeliť? Je to celkom zmätočné…“

A tak niekoho z nás napadlo, že by sme mohli založiť sesterskú stránku, ktorá by bola zameraná výhradne na deti. Tam by sme mohli časť nášho publika premiestniť. To dáva zmysel, nie? Mohli sme sa tak ďalej venovať svadbám a umožniť mamičkám diskutovať aj o iných veciach.

„Ako to nazveme?“

„Stačí zatiaľ prezývka, napríklad Modrý kôň.“

„Hmm… To znie dosť tvrdo.“

„Čo tak Modrý koník?“

A Modrý koník nám nakoniec zostal. Veľmi rýchlo tak vznikol najprv na Slovensku www.ModryKonik.sk a jeho česká mutácia www.ModryKonik.cz. Všetky témy týkajúce sa detí a tehotenstva sme presunuli tam a používateľkám sme oznámili, že sa môžu prihlásiť pod rovnakým loginom ako na svadobných portáloch. Zo dňa na deň tak Modrý koník získal stovky návštev denne.

Ale ako šiel čas ďalej, na Modrého koníka začalo chodiť čoraz viac ľudí. Tisíce. Potom desiatky tisíc. Už to začalo prerastať cez hlavu.

Keď o tom dnes hovoríme, sami sebe sa trochu čudujeme. Modrý koník začal fungovať 30. júna 2006. Lenže do roku 2009 sme sa mu skoro nevenovali. Považovali sme ho skôr za vedľajší projekt, niečo navyše, niečo, čo vzniklo akosi mimochodom. Až po prvých pár rokoch sme museli celú vec prehodnotiť, pretože sme si začali uvedomovať, že Modrý koník narazil na určitú dieru na trhu. Svadobné portály sme preto časom odovzdali novým majiteľom a naším hlavným biznisom sa stal Koník.

Toto sú naše ponaučenia, z ktorých si môžno niečo vezmete aj vy:

  1. Načúvajte svojim zákazníkom a ich potrebám

Možno máte podobne ako my nejaký nápad. Možno je váš web, produkt alebo celý biznis založený na určitej myšlienke, ale vaši zákazníci vám opakovane dávajú najavo, že ich zaujíma niečo iné. Bohužiaľ, ako to už býva, človek je veľmi fixovaný na to, čo si zaumienil, a nerád to mení.

Preto svojmu trhu a svojim užívateľom načúvajte. Možno prehliadate určitú potrebu alebo dopyt, ktorý má ešte väčší potenciál než váš primárny nápad. Už takto vzniklo niekoľko veľkých biznisov – napr. Airbnb.

To, na čo sa máte sústrediť, spoznáte podľa spätnej väzby a správania užívateľov. Na čo sa vás ľudia najčastejšie pýtajú? Čo riešia? Aký váš obsah získava najviac lajkov, komentárov, otázok, zdieľaní, spätných odkazov a podobne? Ak neviete, využite niektorý z analytických nástrojov – Ahrefs, Buzzsumo alebo Moz. Koniec koncov, veľa údajov nájdete aj v Google Analytics. Aké časti vášho webu získavajú najviac pozornosti? Kadiaľ prúdi vaša návštevnosť?

Paretovo pravidlo hovorí, že 20% príčin generuje 80% následkov. Ak sa ním budeme riadiť, akých 20% vášho biznisu generuje 80% záujmu?

  1. Nepodceňte prípravy a všetko si dobre rozplánujte

Keď sme vytvárali Modrého koníka, hovorili sme si, že nám naše požívateľky všetok obsah vytvoria samy svojimi diskusiami. Príliš sme obsahovú stránku webu neriešili a neplánovali. Užívateľky sme tam jednoducho „pustili a nechali tvoriť“. To sme trochu podcenili, ale súvisí to s tým, že sme Koníka považovali za „obyčajný“ vedľaší projekt.

Obsahu síce vzniklo obrovské množstvo a web sa rýchlo stal veľmi robustným, to je pravda, ale dodnes (o 12 rokov neskôr) máme starosti so štruktúrou niektorých častí MK, ktorá je trochu mätúca a komplikuje nám úpravy alebo pridávanie nových prvkov, bez ohľadu na SEO, ktoré sme začali riešiť až v neskoršej fáze portálu, čo tiež nepovažujeme za šťastné.

  1. Nezabúdajte na SEO. Nikdy

Obsah je kráľ. Áno, to určite je. Ale ak svojmu obsahu nedáte od začiatku určitý poriadok a predovšetkým plán, potom ani kráľ nemôže vyhrať bez podpory svojej armády! SEO sme začali poriadne riešiť až pár rokov po vzniku Modrého koníka. Keby sme sa mohli vrátiť v čase, bolo by SEO pravdepodobne jedna z prvých vecí, ktoré by sme si nechali spracovať.

S tým, ako nám rástlo množstvo obsahu, sme pokrývali viac a viac kľúčových slov, takže organická návštevnosť stále pribúdala. Dodnes tvorí obrovskú časť nášho trafficu. Ale ak sa na to pozrieme kriticky, oveľa väčšia návštevnosť nám uniká kvôli nevyužitým príležitostiam – alebo nedokonale vytvorenej obsahovej štruktúre.

Aktuálne robíme, čo môžeme, aby sme SEO mali čo najdokonalejšie, ale vďaka nedostatkom z minulosti teraz musíme všeličo doháňať, čo stojí čas aj peniaze. Nepodceňujte a nezabúdajte na SEO!

  1. Sústreďte sa na menej cieľov. Nedeľte zbytočne váš focus

Focus je hnací motor. Predtým sme si mysleli, že čím viac vecí naraz skúsime, tým rýchlejšie dosiahneme úspech. Nie je to úplne tak. Čím viac vecí, činností a projektov zrazu máte, tým horšie a komplikovanejšie riešite jednotlivé položky.

My sme pomerne skoro vytvorili celý rad jazykových mutácií. Chceli sme expandovať do Nemecka, Francúzska, Anglicka, dokonca aj do Turecka. Asi sme jednoducho chceli byť globálni. Ale zistili sme, že bojovať na toľkých frontoch naraz sa nám nevypláca.

Radšej sa zamerať na jeden alebo dva ciele a do toho ísť naplno, než sa zamerať na desať a každý z nich robiť so zlomkom úsilia.

  1. Nebojte sa robiť zmeny. Naopak

A posledná vec – buďte odvážni. Strach vás môže len brzdiť. Čo keď to nevyjde? Čo keď táto zmena veci skôr zhorší než zlepší? No, keď to neskúsite, tak to nezistíte! Nebojte sa zmeny robiť. Skúšajte. Testujte. Nikdy dopredu neviete, čo bude a čo nebude fungovať.

Nebojte sa robiť zmeny a rýchlo sa učte. Zbierajte spätnú väzbu. Testujte. Testujte. Testujte.

Všetky tieto príučky, ktoré sme v priebehu posledných 12 rokov dostali, samozrejme, nie sú jediné ani posledné. Stále robíme a budeme robiť chyby. Ale to je jediná cesta k úspechu. Koniec koncov, nemáme čo stratiť.

Ak ste si prečítali celý náš príbeh, vďaka za vašu pozornosť!

Aké prešľapy sprevádzali budovanie vášho biznisu? Podeľte sa o ne s nami v komentároch.