Reštaurácia dnes nie je len miestom na zaplnenie žalúdka. Pri výbere sa často riadime nielen chuťou, ale aj ostatnými vnemami. Záleží nám na tom, aký máme celkový pocit a aby sme odišli spokojní, nielen s plným bruchom.

Preto sme vybrali päť otázok o reštauráciach a spýtali sme sa slovenských žien, ako vnímajú reštaurácie ony, podľa čoho si ich vyberá, ako často ich navštevujú…

Ako často chodíš do reštaurácie?

Pätina žien podľa nášho prieskumu do reštauracií nechodí takmer vôbec. Jedna z troch žien priznáva, že reštauráciu navštívi párkrát do mesiaca. Najväčšia skupina žien je niekde medzi tým a v reštaurácii sa stravuje niekoľkokrát do roka.

Chodíš do reštaurácie častejšie s deťmi alebo bez detí?

Častá a veľmi komplikovaná otázka. V diskusiách nielen na internete ju riešia mamičky, aj ľudia bez detí. Nie zriedka sa do nich zapoja aj samotní prevádzkovatelia reštaurácií. Z pohľadu mamičiek je situácia jasná, až takmer dve tretiny z nich chodia do reštaurácie so svojimi deťmi.

Čo je pre teba najdôležitejšie pri výbere reštaurácie?

Ako môžeme vidieť pri otázke vyššie, prostredie vhodné pre deti je pre ženy veľmi dôležitým faktorom pri výbere reštaurácie. Až pre štvrtinu žien je to hlavný aspekt, podľa ktorého sa rozhodujú.

Samozrejme, kvalita jedla je ešte dôležitejšia. Viac než polovica našich respondentiek filtruje reštaurácie hneď na začiatku podľa spokojnosti s ponúkaným jedlom.

Ktorú kuchyňu uprednostňuješ v reštaurácii?

Nielen kvalita jedla je dôležitá. Ešte pred konkrétnym výberom reštaurácie prebieha výber podľa typu kuchyne. Medzi slovenskými ženami vedú klasické domáce slovenské a české jedlá, za ktorými nasledujú obľúbené cestoviny a pizza z Talianska.

Aj na Slovensku môžeme nájsť stále viac reštaurácií venovaných menej známym kuchyniam: mexické, indické či iné podniky, ktoré ponúkajú špecifické jedlá.

Koľko priemerne zaplatíš v reštaurácii za osobu?

Až v 80 % prípadov zaplatia zákaznici reštaurácií na Slovensku pod 10 € za osobu. Hlavne v prípade obedových menu sa môže človek najesť aj za 5 € a menej. V prípade večerných návštev reštaurácií a je to komplikovanejšie.

Pri reštauráciách, podobne ako pri rôznych iných tovaroch a službách, sa ženy rozhodujú podľa referencií a odporúčaní. Cena, kvalita jedla, poloha či kuchyňa sú dôležité faktory, ale všetko to dokáže pokaziť či vylepšiť osobná skúsenosť od niekoho, komu človek dôveruje.

Vzorka uvedeného prieskumu: 1741 respondentov | Realizácia: august 2015