O facebookových chatbotoch sa toho v poslednej dobe nahovorilo dosť, avšak stále drvivá väčšina firiem ich nepoužíva. Možno je to tým, že mnohí stále hľadajú odpoveď na otázku, ako takého chatbota efektívne využiť, alebo je to jednoducho tým, že ako ľudia nemáme príliš radi zmeny a trvá nám, než sa prispôsobíme najnovším trendom. Štatistiky však hovoria veľmi jasne.

Chatbot môže mať až 30x vyššiu účinnosť ako klasický reklamný email

Email marketing je tu s nami v podstate už od začiatku milénia. Email tak teraz pravdepodobne dostávate od desiatok firiem. To je však zároveň dôvod, prečo sú štatistiky emailov také nelichotivé.

Preklikovosť (CTR) emailov je v súčasnosti mizivých 1 – 2% a open rate niekde zhruba okolo 5 – 15%. Firmy si už na to zvykli a tieto čísla sú dnes považované za štandard.

Chatboty vo Facebook Messengeri majú nielen open rate okolo 70 – 90% ale dokonca aj CTR až okolo 60%.

S tým, že drvivá väčšina firiem chatbota ešte používať nezačala, stojíme tu tak možno tvárou v tvár vôbec najväčšej príležitosti od chvíle, kedy sa email prvýkrát objavil. To je tiež jeden z dôvodov, prečo sme ho v poslednom čase nasadili na našej facebookovej stránke.

Zbieraním kontaktov na používateľky získavame možnosť ich kedykoľvek bezplatne osloviť. Akonáhle vykonajú jedinú interakciu s chatbotom Mikym, máme povolenie ich znova kontaktovať a to bez jediného minutého centu v reklame.

Sú tu však rozdiely oproti emailu, ktoré je potrebné vnímať, než chatbota sami vyskúšate.

Chatbot vyžaduje iný prístup než email

Email je prostredie, v ktorom vybavujeme zvyčajne „dôležité“ veci. Teda pracovné, organizačné alebo iné, ktoré majú podobnú váhu. Človek je zvyknutý a adaptovaný na to, aby tu získaval serióznejšiu formu správ. Medzi ne patria aj rôzne reklamné a propagačné oznámenia. Na rozdiel od emailu sa ale chatbot nachádza na sociálnych sieťach, resp. najčastejšie v Messengeri/Facebooku.

Sociálne siete sú miesto, kam si ľudia chodia oddýchnuť, prokrastinovať, socializovať sa. Nie je preto vhodné chatbota využívať pre agresívne promo, kedy ľuďom servírujete svoje produkty a služby „natvrdo“. Oveľa lepšie je chatbota využiť ako nástroj na budovanie vzťahu.

O marketingu na Facebooku sme v minulosti už hovorili, tu to je veľmi podobné. Nesnažte sa zákazníka zahltiť odkazmi na svoj eshop ani nič podobné. Radšej chatbota využite ako komunikačný kanál, cez ktorý môžete servírovať svoj ďalší obsah, ktorý zákazníka posunie bližšie k nákupu vďaka pridanej hodnote.

Ako získať veľkú databázu

Povedzme, že máte databázu 10 000 ľudí vo svojom emailingovom softvéri. Akonáhle rozošlete jeden email, môžete očakávať zhruba niečo okolo 100 – 200 ľudí, ktorí sa prekliknú na váš web. Ak by ste takú databázu však mali v chatbote, môžete očakávať pokojne 5 000 návštevníkov. To je veľmi značný rozdiel, však? Ako si databázu môžete na chatbote vytvoriť?

Podobne ako pri emailoch, kde sa roky osvedčil ako najefektívnejší spôsob lead magnet, je aj v chatbot marketingu niečo výmenou za registráciu veľmi efektívny spôsob, ako to docieliť. Môže to byť krátky ebook, brožúrka alebo čokoľvek. Človek si ju nechá poslať na Messenger nastaveným automatom a vy ho potom môžete ľubovoľne oslovovať.

Napr. ak máte produktový leták, môžete ho pravidelne posielať svojim fanúšikom prostredníctvom chatbota.

Ako sa o tom ľudia dozvedia? Existuje mnoho ciest. Jedna z nich je napríklad tá, že vydáte článok na stránke, kde sa pohybuje vaša cieľová skupina, v ktorom témy do istej hĺbky rozvediete a pre tých čitateľov, ktorí by chceli zistiť viac, ponúknete odkaz na svoj ďalší obsah (ebook, leták, brožurka a pod.). To je metóda, ktorá by vám možno nenapadla, v poslednej dobe ju však odporúčame našim klientom.

Na Modrom koníku si totiž môžete nechať zverejniť článok, využiť jeho ohromnú ​​návštevnosť (desiatky tisíc ľudí týždenne) a rozšíriť tak povedomie o čomkoľvek, čo je pre vás dôležité. Vložiť do neho odkaz na chatbota by hocikoho nenapadlo, a pritom ide o účinnú cestu, ako si databázu budovať.