Najlepšie zdravotníctvo je to, ktoré vôbec nemusíme riešiť.

Kvalitu ponúkaných služieb však zvyčajne začíname riešiť až v momente, kedy ich naozaj potrebujeme, v zdravotníctve obzvlášť.

S príchodom materstva často rastie aj význam kvality zdravotníckych služieb, ktorú mamičky často riešia aj medzi sebou. Preto prinášame nový prieskum o zdraví a zdravotníctve.

Súhlasíš s tvrdením, že byť zdravý je na Slovensku drahé?

Tri štvrtiny používateliek Modrého koníka vyjadrili v našom prieskume nespokojnosť s cenami za zdravotnú starostlivosť. Myslia si, že byť zdravý je na Slovensku nákladné a drahé.

Vycestovala si už za zdravotnou starostlivosťou do zahraničia (napr. pôrod)?

Aj napriek tomu, že s cenami za zdravotnú starostlivosť na Slovensku väčšina žien nesúhlasí, len málo z nich skúsilo alebo chce v budúcnosti skúsiť alternatívne riešenie v podobe cesty do inej krajiny.

Sú to približne dve z dvadsiatich žien na Slovensku, pričom jedna už zdravotníctvo v zahraničí vyskúšala, druhá to ešte len plánuje.

Najčastejšie ide o pôrody alebo návštevy zubára.

Využila si už služby súkromných zdravotných zariadení?

Veľká časť slovenských žien sa snaží svoju nespokojnosť s úrovňou slovenského zdravotníctva vyriešiť návštevou súkromných zariadení.

Takmer sedemdesiat percent žien už niekedy vyskúšalo súkromnú kliniku, z toho tretina z nich využíva služby súkromných zdravotníkov pravidelne a uprednostňuje ich pred štátnymi zariadeniami.

Predtým než navštíviš lekáreň, robíš si prieskum o vhodných voľnopredajných liekoch a doplnkoch výživy?

Takmer polovica žien na Modrom koníku nerieši výber liekov a výživových doplnkov pred samotnou návštevou lekárne. Nechajú si poradiť od lekárničky, prípadne sa, rovnako ako pri iných produktoch, rozhodujú podľa ceny.

Na opačnej strane je skupina žien, ktoré vyhľadávajú skúsenosti a recenzie iných ľudí na internete. Dôležitými zdrojmi informácií pri výbere voľnopredajných liekov sú aj rady odborníkov, stránky výrobcov liekov či odporúčania svojich známych.

Kúpila si už cez internet voľnopredajné lieky alebo výživové doplnky?

Prechod kamenných obchodov do e-commerce sveta zachytili aj lekárne a veľa z nich si otvorilo aj svoju elektronickú pobočku. Vznikli tiež samostatné online lekárne, ktoré fungujú bez svojich kamenných prevádzok.

Zmena spotrebiteľských návykov v oblasti liekov a doplnkov výživy je postupná. Polovica žien priznáva, že na prvý online nákup v lekárni ešte čakajú.

Druhá polovica našich používateliek je však spokojnými zákazníčkami.

Na zdravie!