Autá stále vnímame ako primárne pánske hobby. Ale situácia sa mení a určite aj vy poznáte ženu, ktorej stačí letmý pohľad a uhádne takmer aj ročník výroby. Nájdu sa aj ženy, ktoré dajú radšej ruky preč a všetky kompetencie nechávajú na svojich partnerov, priateľov či manželov.

Ako je to však v slovenských domácnostiach? Kto naozaj rozhoduje o kúpe nového auta? Záleží na farbe alebo skôr cene? Vyhrávajú japonské či európske značky? Náš ďalší prieskum sme preto zamerali na štvorkolesového člena rodiny.

Plánujete kúpiť auto?

Takmer polovica našich opýtaných v tom má jasno a v najbližších piatich rokoch neplánuje investíciu do nového auta. Zaujímavé je, že druhú najväčšiu skupinu tvoria domácnosti, ktoré majú kúpu nového auta v pláne na ďalší rok.

Auto nekupujeme každý deň, ale je to skôr dlhodobá investícia. Buď ju plánujeme urobiť  v blízkom období, alebo nad tým nerozmýšľame vôbec.

Čo je pre teba najdôležitejšie pri výbere auta?

Aj napriek poznámkam o tom, že najdôležitejšia je farba, hlavné faktory výberu auta sú niekde inde. Takmer dve tretiny žien sa vo finále rozhodnú pre najspoľahlivejšie a najbezpečnejšie modely. Ideálne, ak majú nízku spotrebu, čo dokáže urobiť rozdiel hlavne pri jazde v meste.

Dôležité sú tiež vlastnosti, ktoré z auta robia rodinného pomocníka, teda dostatok priestoru na zadných sedadlách a priestranný kufor.

Vaše ďalšie auto bude pravdepodobne:

Dôležitým faktorom je tiež cena auta. Aj preto sa dve tretiny slovenských domácností nakoniec rozhodnú pre jazdené autá, najčastejšie z autobazárov či odkúpených od svojich známych.

Ktoré autá sú podľa teba najkvalitnejšie?

Ťažko povedať, či môžeme urobiť vzťah medzi dôležitými kritériami a obľúbenými krajinami, z ktorých autá pochádzajú. Vnímanie žien je však relatívne jednoznačné a vyhrávajú u nich nemecké autá s veľkou medzerou pred japonskými, za ktorými nasledujú postupne ostatné.

Keď kupujete auto, spolupodieľaš sa na jeho výbere?

Nie, autá nie sú len čisto mužskou témou. Keďže výber auta je celkom veľká téma, ktorá hýbe každou domácnosťou, až 8 z 10 žien sa do tejto témy zapája. Naopak len v menej než každej 7 domácnosti vyberá auto len manžel.

Tak si to teda zhrnieme: Najdôležitejšími faktormi pri výbere nového auta je bezpečnosť, spotreba a cena a vo väčšine prípadov je kúpa auta spoločným rozhodnutím oboch partnerov.

Ale vráťme sa späť, akej farby auto by ste si chceli mať vy?